Zwemvest of reddingsvest

Om te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we een aantal cruciale dingen op een rijtje gezet. Zo kun je hieronder terug vinden wat de verschillen zijn tussen een zwem- en reddingsvest en wat het aantal newton in drijfvermogen inhoud.

De verschillen tussen een zwemvest of reddingsvest

Een zwemvest is bedoeld als drijfhulpmiddel.
Dat houdt in dat het je helpt met drijven, alleen dat je wel zelf je positie moet kunnen houden in het water, dus je hoofd omhoog. Vaak zie je zwemvesten bij het waterskiën, kanoën of banaanvaren. De meeste zwemvesten zijn te herkennen aan het 50N logo.

Een reddingsvest daarentegen is echt gemaakt om te redden.
Dat betekent dat een reddingsvest je, bij bijvoorbeeld buiten bewust zijn, op de rug draait met je hoofd omhoog en je mond vrij houdt van water. Vaak zie reddingsvesten o.a. bij jonge kinderen, het zeilen, aan boord van vliegtuigen en passagiersschepen of bij werken in de offshore.

Daarnaast stelt de waterpolitie verplicht dat er voor iedere opvarende van een boot een reddingsvest aanwezig is, dus geen zwemvest. Reddingsvesten herken je vaak aan hun opvallend gele of oranje kleur, of omdat het platte modellen zijn die als een soort hoefijzer om de nek hangen. De meeste reddingsvesten zijn te herkennen aan het 100N logo (dit geldt voor de oranje schuimvesten), of aan het 150N en 275N logo (dit geldt voor de automatische reddingsvesten).

Drijfvermogen / normeringen (CE / ISO / NEN) van zwemvesten/reddingsvesten

< 50N
Minder dan 50N
Drijfvermogen

Drijfvesten, ook wel impact shields genoemd, met minder dan 50N worden vaak gedragen bij het wakeboarden en waterskiën op een kabelwaterskibaan. Daarnaast worden ze gebruikt, wanneer je alleen zwemkleding draagt, voor een extra stukje drijfvermogen tijdens het snorkelen. Het grote voordeel van een vest met met minder dan 50N drijfvermogen, is dat het dun is en daarom veel bewegingsvrijheid biedt. Echter zijn de vesten met minder dan 50N drijfvermogen niet officieel gecertificeerd.

< 50N
50N - EN393
Drijfvermogen

Zwemvesten met 50N drijfvermogen worden veel gebruikt tijdens actieve watersporten. Enkele voorbeelden waar je deze vesten terug ziet zijn, met waterskiën, het zeilen in optimisten, het banaan varen en het roeien / kanoën. Een voordeel van een 50N vest is dat deze een stukje opwaarts vermogen geven waardoor je niet hoeft te watertrappelen of zwemmen als je in het water ligt. Wel moet je bij het dragen van deze vesten zelf op de rug draaien om rustig te kunnen liggen.

< 50N
100N - EN395
Drijfvermogen

Reddingsvesten met 100N drijfvermoge zijn beperkt veilig bij redding bij kustwater en het dragen van lichtere kleding, zoals een T-shirt of Bermuda. 100N is te weinig drijfvermogen voor wie het grotere water op gaat.

< 50N
150N - EN396
Drijfvermogen

het lichtste model automatisch reddingsvest heeft een drijfvermogen van 150N. 150N is een standaard die veel gedragen wordt in de actieve watersport, dit omdat je o.a. een reddingsvest moet dragen wanneer je staand aan het varen bent. Helaas is 150N ook binnen een aantal bedrijven nog steeds de standaard. 150N is namelijk alleen geschikt bij het dragen van lichte ('s zomerse) kleding. Meer informatie hierover in het stuk over 275N reddingsvesten.

< 50N
275N - EN399
Drijfvermogen

reddingsvesten met een drijfvermogen van 275N zijn in iedere situatie voldoende veilig. Deze vesten worden veel gebruikt voor beroepsmatig gebruik. Denk hierbij o.a. aan booreilanden, weg- en waterbouw, in de visserij en op schepen die beroepsmatig gebruikt worden. Daarnaast kom je ze ook veel tegen bij het zeilen. Waarom kiezen voor een reddingsvest met 275N drijfvermogen? Bij het dragen van wat dikkere kleding, zoals bijvoorbeeld een warm vest, veiligheidsschoenen, een zeilpak, een regenjas of andere dikke kleding, is het belangrijk dat het gewicht van deze kledingstukken gecompenseerd wordt bij te water raken.

< 50N
solas / MED
OFFSHORE

SOLAS reddingsvesten zijn goedgekeurd voor het gebruik na 15 mijl uit de kust. Solas of MED reddingsvesten zijn de zwaarst uitgevoerde reddingsvesten die worden gedragen door de professional. Solas reddingsvesten zijn professionele reddingsvesten die meestal worden gebruikt op boorplatformen, scheepvaart, offshore, windmolenparken etc.

Bekijk de zwemvesten
in onze winkel!

Kom langs!

De specialist in zwemvesten & reddingsvesten

Nog niet helemaal zeker van het juiste model zwemvest of de maat? Kom dan langs in onze zwemvestenshop waar we een ruim assortiment zwemvesten voorradig hebben. Daarnaast staat er een team van experts voor je klaar om je van het beste zwemvestenadvies te voorzien. Zo weet je zeker dat je altijd met het juiste product de deur uit loopt. Heb je, je ideale vest al wel gevonden? Fantastisch! Bestel deze dan gemakkelijk online of kies voor de mogelijkheid om hem af te komen halen in de winkel